Catalexi

CATALEXI

In:
Logo Cultura

CATALEXI
f. [FLL] En la mètrica grega i llatina, omissió de la darrera síl·laba del vers.

Sergi Sirvent, piano, veu, trompeta & composició/direcció.

Jordi Gaspar, baix elèctric & contrabaix.

Martí Hosta,  bateria & percussions.

David Xirgu, bateria.

Pau Puig, dolçaina, tarota, alboka, bansuri, ney, gaida búlgara.

Pau Doménech, clarinet baix,  clarinet soprano, saxo soprano & gralla.

Martí Serra saxo tenor, saxo baríton & saxo sorpano.

Pep Moliner, fiscorn, trombó, bombardí & tuba.

Marc Egea, viola de roda, duduk & flabiol.

Catalexi és una nova aventura compositiva i interpretativa liderada pel prolífic músic i compositor  Sergi Sirvent. El projecte neix amb el recolzament de la Fira Mediterrània de Manresa amb la voluntat de connectar dos mons molt més propers del que pot semblar a priori: la música tradicional i el jazz. Amb la intransferible mirada de Sirvent, Catalexi es basa en el giusto sil·làbic català: els particulars ritmes, accents i formes de cantar els textes i les melodies del poble en llengua catalana al llarg de la història. A partir d’aquest concepte, nou esplèndids músics provinents tant de l’escena jazzística com de la escena popular/tradicional interpretaran un material musical original que pren aquest leit motif del ritme sil.làbic i de la veu cantada com a nexe d’unió tant en la composició com en la improvisació. Nova música creada amb la voluntat de  no tancar cap frontera estilística; la música és universal i transversal.

La cadència d’una llengua concreta el ritme de les paraules. Quan la paraula és cantada per la veu popular, les síl·labes poden regir-se per la pulsació d’un compàs o bé per la combinació dels peus mètrics del poema. Al seu torn, la melodia, si pot garantir el missatge comunicatiu, s’acompanya sovint de veus addicionals que l’embelleixen. Catalexi és un homenatge a la tradició oral de les cançons catalanes, un projecte motivat pel descobriment de les formes d’expressió rítmiques i melòdiques que la constitueixen.

El nucli central del disc el conformen quatre Giusto Sil·làbic. La suite presenta, des de la reflexió i autoria de Sergi Sirvent, una recreació musical fonamentada en els quatre peus que conformen la mètrica de diverses balades, o cançons narratives, del repertori català. A l’inici del Giusto sil·làbic Part II se senten clarament les quatre possibilitats rítmiques (síl·laba curta-curta, curta-llarga, llarga-curta i llarga-llarga), les quals es desenvolupen en el decurs del tema d’una manera singular.

La tradició dels cants religiosos a veus, recordada i practicada encara en diversos pobles de Catalunya, inspira el segon tema. Mantra recull la idea d’una melodia central i principal, acompanyada d’algunes intervencions lliures que, espontàniament, la magnifiquen en un registre més agut o més greu. La improvisació hi fa presència, com en l’oralitat, a partir d’uns codis mínims.

El ritme irregular i complex del contrapàs, una dansa en semicercle que després de desaparèixer al segle XIX s’ha recuperat en algunes viles del país, complementa la idea i coherència del treball. Contrapàs abstracte sorgeix com un exercici quasi aritmètic que usa l’esquelet estructural del Contrapàs de Prats de Molló.

Vola alosa, una cançó popular polonesa adaptada al català per Maria Martorell, és l’única melodia cantada. En contrast, els dos arranjaments d’El cant dels ocells parteixen d’una interpretació instrumental de la peça, i tenen una estreta relació biogràfica amb Sirvent: «l’alternatiu» conclou una versió incompleta començada a esbossar a Nova York el 2003; «l’oficial», s’inspira en l’actual vida olesana de l’autor, allunyada dels nuclis urbans més durs, i en el silenci que permet sentir el cant dels ocells que es desperten i van a jóc al xiprer del costat de casa seva.

Catalexi no és un treball més sobre música popular catalana. És un acte poètic que revela els secrets més entranyables de l’oralitat i que ens acosta d’una manera diferent al repertori ballat i cantat d’una cultura en moviment que refusa ser fixada.

Anna Costal i Fornells

RIDER TÈCNIC

by creactivitat